Ce specii trăiesc în compost?

Compoziția microbiană a compostului variază în funcție de procesele de descompunere. Succesul  și funcționarea fiecărei specii depinde de cantitatea de mâncare care le stă la dispozitie în fiecare fază de dezvoltare.

Menționăm numai câteva specii care trăiesc în compost.

Actinomycetes

Sunt bacterii care arată ca fungii și se văd ca țesături gri care se întind în masa compostului ca rețele de filamente. Aceste bacterii sunt primele care descompun țesuturile vegetale fibroase (celuloză, chitină și lignină). Pot să descompună scoarță de copac, hârtia, înmuindu-le pentru consumul altor organisme. Actinomycitele sunt bază în producția streptomicinei.

Bacterii

Cele mai numeroase și cele mai mici organisme în compost – ajută la decompoziţia materialelor vegetale și animale eliberând nutrienți și sunt hrană pentru alte organisme, inclusiv viermi.

Fungi și Mycorrhizale – ciuperci

Cele mai benefice sunt saprophitele care se hrănesc cu materie organică și eliberează humus, pot să descompună lignină și celuloză și produc hrană pentru viermi. Ciupercile Mycorrhizale sunt de importanţă majoră în agricultură pentru că formează relații simbiotice cu plantele. S-a dovedit științific că viermii contribuie la înmulțirea sporilor Mycorryzali. Acest lucru face vermicompostul extrem de util în agricultură.

Nematodele

Sunt viemi microscopici care trăiesc în compost și au rolul de a digera substanțe și microorganisme reziduale, formând și ele hrană pentru alte organisme.

Protozoa

Se hrănesc cu bacterii și sunt hrană importantă pentru viermi, în special E-fetida. Numărul lor este determinat de temperatură și cantitatea de hrană, dar au capacitatea de a se închista și ieși din nou când condițiile sunt favorabile.

Rotifere

Sunt microorganisme cunoscute și că vortex, creând curenți în apă și sol mișcându-și rapid minusculele fire de păr și direcționând particule organice și alte microorganisme către gura lor. Au de asemenea capacitatea de închistare.

Residenţi macroscopici

Furnici negre – trebuie înlăturate prin aerare cu furcă câteva zile la rând.

Furnicile roșii – unele specii de viermi sunt apărate de furnica roșie, deoarece acestea se hrănesc cu prădătorii viermilor. Stratul mucos de pe suprafața viermilor împiedică furnicile de a ii ataca. Viermii ajută furnicile să își mențină cuiburile deoarece viermii se hrănesc cu fungii care putrezesc cuibul furnicilor. Deși această relație pare benefică, în majoritatea cazurilor furnicile roșii atacă viermii și alte insecte benefice. Umezeală, un canal cu ulei în jurul containerelor de compost sau aci boric 50%+zahar50%  plasat în calea furnicilr, le va ține departe de compost.

Molii de baie

Molii mici de 4mm iar larvele sunt de 5mm. Sunt considerate benefice pentru compostare deoarece larvele descompun materia organică.

Centipedele

Sunt în general carnivore și nocturne . Nu cauzează pagube prea mari dacă sunt în număr restrâns.

Colembola

Au 2mm în lungime și clești la coadă. Pot ajunge la 100,000 /metru cub de sol – foarte benefice în compostare accelerind procesul de descompunere.

Muștele de oțet

Sunt benefice dar numărul lor trebuie controlat

Multipede

Folositoare pentru compostare pentru că structurează și aerează compostul prin mișcarea lor mecanică, făcând compostul mai propice pentru activitatea bacteriană.

Tetranychus urticae (păduchi de plante)

Benefici pentru compostare – se hrănesc cu fungi, spori, nematode, collenbola, alți păduchi și insecte mici.

Muștele de ciupercă și muștele sciaride

Arată că țânțarii și nu sunt dăunători. Muștele sciaride sunt muște mici negre -3mm cu antene lungi și picioare lungi. Larvele sunt transparente 5mm – se hrănesc cu fungi . Nu sunt dăunătoare compostului.

Viermii de ghiveci (Enchitraeide)

Viermi mici albi – câteodată se confundă cu nematodele  – 1-50mm. Sunt folositori în compostare – se hrănesc cu fragmente de plante, fungi și granule de siliciu, ajutând la procesul de descompunere.

Pseudo-scorpionii

4mm și nu au coadă că scrpionii. Se hrănesc cu alte organisme (păduchi de plante, collembola, insecte mici).

Melci și limacsi

Ajută descompunerea masei vegetale, iar secrețiile lor stabilizează conținutul de umiditate în sol, contribuind la îmbunătățirea structurii solului. Enximele produse de melci descompun celuloză, astfel producând hrană pentru microbi. Sunt 7 specii dăunătoare plantelor, care se pot prolifera când compostul este împrăștiat pe sol. Este bine că compostul să nu conțină melci și limacsi.

Păianjenii

Bine de ținut departe de compost.

Woodlice

Sunt 37 de specii, 5 specii comune. Se hrănesc cu vegetație moartă, lemn, fungi, alge, își găsesc mediul ideal în compost. Foarte folositori, ofering hrană pre-digerată microbilor. Este recomandat să fie în compost.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.