Procesul natural de descompunere
Procesul de descompunere a materiei organice in humus se petrece de milenii. Oriunde creste si moare vegetatie, oriunde moare un animal se petrece un proces de descompunere. Acest proces natural este incet si stabil, favorizeaza viata pe sol, asa cum il stim noi astazi. Un ciclu de viata, moarte, descompunere si din nou viata este datorata microbilor si bineinteles, viermilor.
Descompunerea in natura
Solul, in majoritate mineral este probabil cel mai complex habitat in care se gasesc microbi. In solul padurilor, campurilor si in gradini microbii traiesc alaturi de plante, viermi, insecte si miriade, de alte vietuitoare. Vegetatia care moare incarca solul cu humus prin procesul de hranire a micro-organismelor. Plantele moarte se decompun formand humusul, care este extrem de important in fertilitatea si structura solului.
Unde sunt aglomerarile de microbi
Locurile cele mai bogate in microbi in sol (hot spot) sunt in jurul radacinilor plantelor – rizosfera- unde microbii se hranesc cu celule moarte de plante, celule din radacini. Viermii sunt atrasi de aceasta activitate biologica ca sursa de hrana, iar ei la randul lor imbogatesc calitatea solului prin reciclarea nutrientilor. Toata aceasta activitate in jurul radacinilor plantelor imbunatateste structura solului cu materie de excretie, fomand particule mai mari de dol, imbunatatind aerarea si drenajul solului, rezultand in cresterea mai buna a radacinilor plantelor.
Alt loc cu activitate microbiana ridicata este sub lemnele care putrezesc. Peste 90% din microbii din sol traiesc in zonele de aglomerare descrise, cu toate ca, din volumul solului, ei reprezinta doar 10%.
Microbii dominanti
Microbii termofilici domina composturile aerobe (genereaza caldura) iar microbii anaerobi populeaza composturile abnaerobe. In vermicomposturi gasim o compozitie diferita de microbi. Compozitia microbiana depinde de materialele folosite si de diversii factori ecologici.