Ce specii trăiesc alături de viermi?

Compozitia microbiana a compostului variaza in functie de procesele de descompunere. Succesul  si functionarea fiecarei specii depinde de cantitatea de mancare care le sta la dispozitiein fiecare faza de dezvoltare.

 

Mentionam numai citeva specii care traiesc in compost.

Actinomycetes

Sunt bacterii care arata ca fungi si se vad ca tesaturi gri care se intind in masa compostului ca retele de filamente. Aceste bacterii sunt primele care descompun tesuturile vegetale fibroase (celuloza, chitina si lignina). Pot sa descompuna scoarta de copac, hirtia, inmuindu-le pentru consumul altor organisme. Actinomycitele sunt baza in productia streptomicinei.

Bacterii

Cele mai numeroase si cele mai mici organisme in compost – ajuta la decopozitia materialelor vegetale si animale eliberind nutrienti si sunt hrana pentru alte organisme, inclusiv viermi.

Fungi si mycorrhizale – ciuperci

Cele mai benefice sunt saprophitele care se hranesc cu materie organica si elibereaza humus, pot sa descompuna lignina si celuloza si produc hrana pentru viermi. Ciupercile Mycorrhizale sunt de importanta majora in agricultura pentru ca formeaza relatii simbiotice cu plantele. S-a dovedit stiintific ca viermii contribuie la inmultirea sporilor Mycorryzali. Acest lucru face vermicompostul extrem de util in agricultura.

Nematodele

Sunt viemi microscopici care traiesc in compost si au rolul de a digera substante si microorganisme reziduale, formand si ele hrana pentru alte organisme.

Protozoa

Se hranesc cu bacterii si sunt hrana importanta pentru viermi, in special E-fetida. Numarul lor este determinat de temperatura si cantitatea de hrana, dar au capacitatea de a se inchista is iesi din nou cand conditiile sunt favorabile.

Rotifere

Sunt microorganisme cunoscute si ca vortex, creand curenti in apa si sol miscandu-si rapid minuscule fire de par si directionand particule organice si alte microorganisme catre gura lor. Au de asemenea capacitatea de inchistare.

Residenti macroscopici

Furnici negre – trebuie inlaturate prin aerare cu furca citeva zile la rand.

Furnicile rosii – Unele specii de viermi sunt aparate de furnica rosie, deoarece acestea se hranesc cu pradatorii viermilor. Stratul mucos de pe suprafata viermilor impiedica furnicile de a ii ataca. Viermii ajuta furnicile sa isi mentina cuiburile deoarece viermii se hranesc cu fungii care putrezesc cuibul furnicilor. Desi aceasta relatie pare benefica, in majoritatea cazurilor furnicile rosii ataca viermii si alte insecte benefice. Umezeala, un canal cu ulei in kurul containerelor de compost sau aci boric 50%+zahar50%  plasat in calea furnicilr, le va tine departe de compost.

Molii de baie

Molii mici de 4mm iar larvele sunt de 5mm. Sunt considerate benefice pentru compostare deoarece larvele descompun materia organica.

Centipedele

Sunt in general carnivore si nocturne . Nu cauzeaza pagube prea mari daca sunt in numar restins.

Colembola

2mm in lungime – au clesti la coada. Pot ajunge la 100,000 /metru cub de sol – foarte benefice in compostare accelerind procesul de descompunere.

Mustele de otet

Sunt benefice dar numarul lor trebuie controlat

Multipede

Folositoare pentru compostare pentru ca structureaza si aereaza compostul prin miscarea lor mecanica, facind compostul mai propice pentru activitatea bacteriana.

Tetranychus urticae (paduchi de plante)

Benifici pentru compostare – se hranesc cu fungi, spori, nematode, collenbola, alti paduchi si insecte mici.

Mustele de ciuperca si mustele sciaride

Arata ca tintarii si nu sunt daunatori. Mustele sciaride sunt muste mici negre -3mm cu antene lungi si picioare lungi. Larvele sunt transparente 5mm – se hranesc cu fungi . Nu sunt daunatoare compostului.

Viermii de ghiveci (Enchitraeide)

Viermi mici albi – citeodata se confunda cu nematodele  – 1-50mm. Sunt folositori in compostare – se hranesc cu fragmente de plante, fungi si granule de siliciu, adaugind la procesul de descompunere

Pseudo-scorpionii

4mm si nu au coada ca scrpionii. Se hranesc cu alte organisme (paduch de plante, collembola, insecte mici).

Melci si limacsi

Ajuta descompunerea masei vegetale iar secretiile lor stabilizeaza continutul de umiditate in sol, contribuind la imbunatatirea structurii solului. Enximele produse de melci descompun celuloza, astfel producand hrana pentru microbi. Sunt 7 specii daunatoare plantelor, care se pot prolifera cand compostul este imprastiat pe sol. Este bine ca compostul sa nu contina melci si limacsi.

Paianjenii

Bine de tinut departe de compost

Woodlice

Sunt 37 de specii, 5 specii comune. Se hranesc cu vegetatie moarta, lemn, fungi, alge, isi gasesc mediul ideal in compost. Doarte folositori ofering hrana pre-digerata microbilor. Este recomandat sa fie in compost, chiar creindu-le conditii – exemple o buturuga in compost.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.